IT-werkplekken zijn essentieel in het onderwijs. Ze ondersteunen leren, lesgeven, administratie en onderzoek. Afhankelijk van de gebruiker verschilt de inrichting en functionaliteit. Door goed over de verschillende varianten en hun specifieke toepassing, security requirements en functionaliteiten na te denken, zorgen we ervoor dat werkplekken precies passen op de manier waarop de gebruiker deze wil inzetten.
Er bestaat dus geen one-size-fits-all oplossing. Alleen een werkplek als maatwerkpak voor elke rol binnen de organisatie. Van docent, tot ondersteuner en van student tot onderzoeker of toetsafnemer. Allemaal hebben ze eigen specifieke eisen en wensen in te vullen.
In dit artikel benoemen we de belangrijkste varianten.
Studentenwerkplekken zijn flexibel en toegankelijk, te vinden in studieruimtes en daarnaast vooral in eigen bezit en beheer. Het zogenaamde Bring your own device (BYOD) principe. Ze bieden basissoftware (tekstverwerking,spreadsheets, leeromgevingen als Moodle) en veilige cloudopslag. De toegang is afgeschermd en gegevens zijn goed beveiligd. De onderwijsinstelling heeft echter maar beperkt beheer en kan alleen de data in Web apps beschermen.
Hoewel het verleidelijk kan zijn om bepaalde basis security maatregelen als voorwaardelijk te stellen, is dit een zeer delicaat onderwerp en moet de redenatie om iets af te dwingen zijn, zwaarwegende argumenten kennen.
De weg hier omheen is door diensten van de onderwijsinstellingen als SAAS (web based) diensten te zien.
Docentenwerkplekken bieden meer functionaliteit: toegang tot administratieve systemen, digitale leermiddelen en presentatiesoftware. Privacy en beveiliging zijn extra streng, bijvoorbeeld door twee-factorauthenticatie. Vanaf docenten werkplekken wordt namelijk toegang verkregen tot de leerling management systemen en studie voortgang oplossingen. Er leeft veel vertrouwelijke data op de werkplek.
Een docenten werkplek die kwijt raakt of gestolen wordt, moet niet tot onrust leiden maar zo zijn geconfigureerd dat de toegang tot het apparaat en de data volledig beveiligd blijft, ook al is de werkplek niet meer in bezit van de onderwijsinstelling.
De uitdaging bij deze werkplekken is de vrijheid die (bepaalde groepen) docenten nodig hebben om zelf zaken te installeren en de balans tussen veiligheid en werkbaarheid. Bij gastdocenten komt de extra uitdaging dat deze vaak over een eigen device beschikken.
Deze werkplekken zijn vooral bedoeld voor ondersteunend personeel. Ze bieden standaard kantoorpakketten, e-mail, personeels- en administratiesystemen. Beveiliging en toegangsbeheer zijn conform de richtlijnen, vaak met centraal IT-beheer.
Dit maakt deze werkplekken de meest 'eenvoudige' variant. Doorgaans staan ze in afgesloten ruimtes, worden gebruikt door personeel met een stabiele, standaard applicatie set en zijn ze aangesloten op het vaste netwerk van de organisatie. De werkplekken zijn ook volledig eigendom van de organisatie, gestandaardiseerd op enkele modellen en worden in bruikleen uitgegeven met een persoonsgebonden inrichting en toegang.
Hoewel in het bedrijfsleven de kantoortuinen en gedeelde werkplekken nog steeds populair zijn, bestaat voor scholen nog steeds de kantoren-cultuur.
Voor dit type werkplek volstaat vaak de standaard recommended practice van Microsoft rondom de moderne werkplek. Met optimale integratie van cloud diensten en toepassing van moderne beveiliging.
Bibliotheekwerkplekken zijn laagdrempelig en vaak vrij toegankelijk in de openbare ruimte. Ze zijn ingericht voor informatieopzoeking, printen en tekstverwerking. Accounts worden na gebruik gewist en privacy is gewaarborgd. We noemen deze variant de bibliotheekwerkplek maar de juiste term is kiosk PC.
De bibliotheek werkplek is volledig toegespitst op een paar eenvoudige basistaken, zonder toegang tot gevoelige informatie. Vaak worden deze ingezet in algemene ruimtes waar het handig is om via een webbrowser even iets op te zoeken of wat uit te printen.
Er worden geen informatie of instellingen op het apparaat opgeslagen en na het uitloggen wordt alle persoonsgebonden informatie ook direct weer gewist. Er is ook geen mogelijkheid om zelf applicaties te installeren of andere zaken te doen.
Vaak worden voor deze toepassing thin clients of micro computers ingezet. Vanwege lagere kosten, robuustheid en efficiënt onderhoud.
Toetswerkplekken zijn ingericht voor het veilig afnemen van digitale toetsen. Ze zijn streng beveiligd, bieden alleen de noodzakelijke software en zijn gestandaardiseerd qua hardware. Ook van deze werkplek vorm zijn er twee varianten: De toetswerkplek die door de onderwijsinstelling wordt gefaciliteerd en de bring your own device (BYOD) variant. Dit laatste wordt met lockdown software (zoals de Safe Exam Browser van Schoolyear) volledig dichtgezet voor aanvang van de toets. Scholen gebruiken voor toetwerkplekken in eigen beheer vaak Chromebooks omdat deze devices goedkoper zijn en efficiënter om gaan met hun batterij.
De standaard toetswerkplek volstaat prima voor summatieve toetsen, waarbij theorie getoetst wordt, of voor specialistische toetsoplossingen waarbij (wiskundige) berekeningen gedaan kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld in Sowiso.
Is de toets behoefte uitgebreider dan schiet de standaard toetswerkplek tekort. Denk bijvoorbeeld aan het doen van een opdracht in een LAB omgeving of het uitvoeren van opdrachten met behulp van applicaties. Binnen een virtuele toetswerkplek is dit wel mogelijk. De student start binnen de lockdown oplossing een tweede virtuele werkplek op waarin een voorgeconfigureerde omgeving klaar staat.
Wij werken met Azure virtual desktop oplossingen (AVD) waarmee applicaties zoals Visual Studio, IntelliJ, Jasp, SPSS of R-studio beschikbaar worden gemaakt. Of combinaties daarvan. Inclusief eventuele configuratie (als bijvoorbeeld een opdracht moet worden uitgevoerd met Cisco Packet tracer). Daarnaast zijn er allelei optie om hulpprogramma's aan of uit te zetten. Denk aan een rekenmachine of een spellingscontrole. Ook kunnen via de Allow/blocklist bepaalde sites toegankelijk gemaakt worden.
Binnen de AVD oplossing wordt gewerkt met images per toets. Bedacht en gebouwd samen met de docenten. Zo borgen we dat de omgeving precies op maat gemaakt is voor de toets.
We kunnen helpen met het bedenken, bouwen en beheren van alle varianten